Cat costa o plomba dentara?

Plomba dentară, cunoscută în termeni ştiinţifici sub denumirea de obturaţie dentară, reprezintă  una dintre cele mai întâlnite lucrări stomatologice, de care au avut parte aproape toţi pacienţii ce au mers la un cabinet stomatologic.

Estimarea grosieră a preţului unei plombe dentare este dificil de făcut, neavând un caz concret. Asta pentru că depinde de foarte mulţi factori.

Preţul plombei dentare depinde foarte mult de profunzimea cariei. Din punct de vedere al profunzimii, cariile se clasifică în 3 categorii: superficiale, medii si profunde.

Pentru cariile superficiale este nevoie doar de un strat de material (plomba propriu-zisă).

Pentru cariile medii, sunt necesare două straturi de materiale (plomba propriu-zisă, sub care se pune un material de obturaţie de bază), iar în situaţia cariilor profunde se vor aplica, de cele mai multe ori, 3 materiale suprapuse.

Astfel preţurile pot varia între 80 si 120 lei la cabinetele stomatologice mai mici, iar la nivelul clinicilor foarte mari, preţul putând ajunge şi la 200 de lei.

Totodată, caria dentară, indiferent de profunzimea ei, poate afecta una sau mai multe suprafeţe ale dintelui. Cu cât se extinde mai mult în suprafaţă, cu atât este necesară utilizarea unei cantităţi crescute de material, crescând astfel preţul terapiei.

Situaţia se complică dacă prin evoluţia cariei a fost afectat nervul dintelui, caz în care la preţul obturaţiei propriu-zise (plomba dentară) se adaugă şi preţul extirpării şi obturării canalului radicular (scoaterea nervului şi plomba de canal). Astfel preţul tratamentului ajunge la 200 – 300 lei .

Promotia lunii IULIE